Hielander Festival – Alkmaar

Op 9 en 10 februari mocht ik treinen naar Alkmaar voor het Hielander Festival in Alkmaar. Op vrijdag pikte ik een master class mee met Kenny Macdonald, co-fondateur van Dràm Mòr. “Mohr” met een “h” betekent “physically big” en “mor” zonder “h” betekent “emotionally big”. dixit Macdonald.

Er stonden vier drams voor ons klaar in de Herenkamer van de Grote Kerk. Een blended malt van vier Speysiders en een Highland whisky, drie ex-bourboncasks en een ex-sherryvat van een Speyside distilleerderij die klinkt als “Sam, doe je broek toe!”. ’t Schijnt dat nieuwe whiskyliefhebbers meer durven experimenteren dan oude knarren die vasthouden aan traditie en deze blend is dan ook geschikt voor een premium whiskycocktail. Ook een cocktail verdraagt geen inferieure whisky. De Benrinnes en de Dailuaine konden me wel bekoren. Er blijkt ook een Benrinnes, 12 jaar, Rancio Sec Finish op komst. Rancio Sec is een droge op hout gerijpte wijn uit Occitanië, Zuid-Frankrijk. De vierde was een Inchfad, not my cup of tea, maar voor de liefhebbers, het is de lekkerste Inchfad die ik tot nog toe geproefd heb.

Op zaterdag werd ik bij het binnenkomen getrakteerd op een oude blend Stewarts Cream of the Barley bij de Erfmann Collection, ik zou er in de loop van de middag nog terugkomen! Daarna proefde ik een niet nader genoemde dram (gekend op de redactie) waarvan ik me gelukkig kon afmaken bij de guys van Dramfool & Heritage Collection en kon ruilen voor een blend van “Redbad/Caol Ila/Glenmarvellous”, heerlijk! Bij de stand van Michiel Wigman van Dutch Whisky Connection proefde en kocht ik de Linkwood, 2012/ 2023, 53,6 %ABV.

Daarna volgde een triootje bij Ballindalloch (zeg 3x snel elkaar Ballindalloch en je hebt een riff voor je volgende plaat), WIB, een 90% bourbon en 10% sherry, mooi, een 100% ex-bourbon op 58,8%ABV, mooier, en een ex-sherrycask matured, mooist. Jong, veelbelovend én nu al very drinkable.

Een ontdekking dan, Whisky Fellas met een mooie Glen Grant 24 jaar. Even moet ik mijn interne whiskyklok bijstellen, want ook deze is pas gedistilleerd rond 2000 en niet in the ’80s. Me ook nog even gekwetst aan een Pulteney bij Single Cask Cie die me een lelijke sherrybeet verkocht. Damn!

Even bij Ronald Zwartepoorte, whiskyboeken.nl gepasseerd voor een nieuw Malt Year Book 2024, leesplezier op de trein terug.

En ik schreef me intussen in voor de most relaxed festival of the year! I’ll meet you there!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven