Een onverschrokken trip voor diegenen die zich durven afvragen “Kan alles?”
Ik geloof dat zorg dragen voor jezelf niet zelfzuchtig is en dat genot ongecompliceerd zou moeten zijn. Leven voor een doel is een radicale keuze, en het is één van de leukste dingen die je kan doen voor jezelf. Je bent bestemd om zoveel meer te zijn dan de kleine vakjes waarin de maatschappij ons probeert te stoppen.
Laat je dromen bekend worden en vier hoe ver je al gekomen bent. Dit is een ode om sterk te blijven. Om evenveel spreker als luisteraar te zijn. Om op te dagen met je fucking plan zodat je een meer evenwichtige toekomst kan uitbouwen. de connectie is onze sterkte.
Dus, laat het ons uitdragen, vrijelijk en zonder ons te verontschuldigen. Hier drinken we erop om wild te zijn met onze tijd maar genereus met ons hart. Om grote dingen te willen, maar te weten dat de beste zaken in het leven niet gepland zijn. Op het savoureren van goede whisky in plaats van het te bewaren voor “some day”.
Welkom bij Mirèio !
Het prille begin
Het was in de vroege jaren 2000 in de betoverende landschappen van de Schotse Hooglanden dat mijn reis begon doorheen de wereld van de distillaten en van whisky in het bijzonder. Dennis, een heerlijke Schotse tour guide voerde zijn theaterstuk op over “the year 1746, a horrible year for the Scots” (Is er ooit een ander geweest?) bij de aromatische charmes van een échte Schotse Single Malt, een Aberlour.
Rollin…rollin…rollin…
Ik rolde één distilleerderij uit om een andere weer in te rollen. Eerst in Speyside en the Highlands en later met een accordeon hopscotch-ticket op de eilanden. Ik leerde de standaard ranges van de verschillende whiskydistilleerderijen kennen, maar ook de meer exclusieve bottelingen.
Met mijn wagen volgeladen met zeldzame en minder zeldzame vondsten namen we de M6 en de M25 terug naar Dover en naar België. Ik was vastbesloten mijn nieuwe passie te delen met gelijkgestemde fijnproevers op festivals en tijdens proeverijen van de vele onafhankelijke bottelaars, verzamelaars en whiskyclubs die Vlaanderen telt.
De jacht op flessen was geopend, menig whiskyliefhebber zal er zich in herkennen…
The Green Man
Samen met Michiel Mestdagh richtte ik Whisky Bar “The Green Man” op, een oase van verfijning en genot, waar iedereen kan meeproeven van de verzamelde schat.
Intussen telt de whiskykaart meer dan 1000 geopende flessen. De whisky- en sherrybar werd al gauw bekroond met niet één maar twee keer de prijs voor beste whiskycafé in België, dit in 2014 en in 2017.
De Heilige Graal
Ik wilde ook kennis over whisky opdoen, meer inzicht verwerven in het magische samenspel van gerst, gist en water. Die weinige ingrediënten, de invloed van het vat en de klimatologische omstandigheden leveren een waaier aan aroma’s, smaken, texturen, verrassingen. Het werd een ware queeste.
Tijdens een bezoek aan de distilleerderij Glenglassaugh, in Portsoy, ontmoette ik François Théorêt, een Canadese whiskyliefhebber. Die zette me op het spoor van de cursus Brewing and Distilling aan de Heriot-Watt University in Edinburgh.
WIP
Tegen die tijd had ik tijdens de vele pelgrimstochten nagenoeg alle te bezoeken distilleerderijen in Schotland bezocht, meer dan 3000 whisky’s geproefd en een huis in Schotland gekocht op het eiland Islay aan de veel gefotografeerde vuurtoren van Port Ellen.
Als kers op de taart behaalde ik ook nog de titel van Master of Sciences Brewing and Distilling met een thesis over het mysterie van de vorming van calcium oxolate in gebottelde whisky.
Whisky is the oil of conversation
Door de jaren heen mocht ik ontelbare illustere connaisseurs en meer bescheiden amateurs ontmoeten. “Whisky is the oil of conversation” is een waarheid als een whiskykoe.
Whiskyliefhebber zijn draait rond het delen van kostbare momenten en onvergetelijke ervaringen. Slainté !